ASCARYA

Chata s duší

Fotografka

Spisovatelka

Blog

Mít e-shop je občas daleko složitější, než si někteří lidé myslí

Podnikání a starost o e-shop spousta lidí zná. A každá fyzická i právnická osoba má jiné zkušenosti. Já vám v tomto článku popíšu podnikání z mého úhlu pohledu. Článek může sloužit jako malá inspirace pro někoho, kdo o podnikání uvažuje.

Živnost jsem si založila na konci dubna v roce 2020 a e-shop jsem spustila na přelomu leden/únor o rok později. Značku Ascarya jsem si ale začala budovat už dříve. Postupně jsem oslovovala zákazníky a sbírala sledující na instagramovém profilu, přes který probíhalo nejméně 90% mých objednávek.

Když začalo být objednávek větší množství, musela jsem si založit živnost. To není nic složitého – zajdete na živnostenský úřad, zaplatíte pár korun a můžete si vybrat, na které body se vaše živnost bude soustředit. Ideální je zaškrtnout si všechny, které jsou v nabídce, protože nikdy nevíte, co přidáte do vašeho sortimentu a nemusíte k tomu znovu řešit úřední formality. Složitější je vedení účetnictví. V lepším případě máte účetní, která vám spoustu věcí zařizuje a hlídá. Tím ale vaše starost rozhodně neodpadá. V tom horším si všechno děláte sami. Od vypisování faktur, po jejich tisk, zakládání, třídění, placení zdravotního a sociálního pojištění a podobně.

Budu mluvit o malých živnostnících, protože s těmi většími, nebo s firmami zkušenosti nemám. Ale co se týká plateb, musím si hlídat především zdravotní a sociální pojištění, což je takový základ. Dobré je zařídit si ale také nemocenské pojištění, na což mě třeba ze začátku nikdo neupozornil. Kdybych si ho neplatila, přišla bych o nárok na nemocenskou v případě úrazu či nemoci, ale také na mateřskou dovolenou. Poplatky za tyto tři základní typy pojištění dělají v mém případě měsíčně lehce přes 5 000 Kč.

Spousta lidí se mě ptá, kdy si konečně najdu pořádnou práci? Nebo jestli už pracuji? A když odpovím, že vyrábím vodítka a mám e-shop, ptají se mě, co teda vlastně dělám? Představují si, že sedím doma, koukám na Netflix a vyšívám srdíčka. A občas to tak skutečně je. Ale je to třeba 20% mé reálné práce. Řeknu vám tedy, co přesně má práce zahrnuje.

Každý den je jiný, což je přesně to, co se mi na mé práci líbí. Ale k tomu se dostanu později, až budu sepisovat výhody a nevýhody podnikání a práce z domu. Více méně se ale spousta aktivit každý den opakuje.

Kromě samotné výroby vodítek a obojků, musím první vyřizovat objednávky. Což je převážně čtení a psaní e-mailů, kontrola účtu, na který přichází peníze, vystavování faktur, pokud objednávka nepřijde přes e-shop a hlídání samotného e-shopu a stavu objednávek. S každým novým produktem mě čeká také psaní SEO popisků, což je psaní min. 300 slov ke každému produktu. A to si představte, že musíte napsat 300 slov například o omalovánkách. Ne že by mě psaní nebavilo, ale někdy je opravdu těžké najít tolik slov na jeden takový předmět.

Dále produkty musím nafotit. A to nejen sama, občas potřebuji fotky od profesionálů, takže probíhá větší focení s více lidmi. A psy, což je někdy to nejhorší. Protože přinuťte psa dělat přesně to, co potřebujte, aby dělal. Pokud tedy nemáte po ruce skvěle vycvičeného psího modela.

Produkty musím také propagovat. Snažím se každý den přidávat něco na instagram a snažím se, aby to mé sledující bavilo. Také vyřizuji všechny zprávy a dotazy, které mi chodí. Vymýšlím nové produkty a nové formy reklamy. Fotím a natáčím, abych si udržela zájem stávajících a zároveň přilákala pozornost nových zákazníků.

Hotové produkty balím a odesílám. Kontroluji zásoby skladu a objednávám materiál. Často také musím hledat nového dodavatele, a to někdy zabere nejvíce času ze všech aktivit.

Dělám tedy výrobu, marketing, účetnictví, komunikaci se zákazníky, expedici a to po většinu času vše sama. Díky bohu za tu nejlepší grafičku, která mi velmi pomáhá s grafickou přípravou podkladů a za zkušenou kamarádku, která mi radí a pomáhá se vším, co se podnikání týká. Nejsem vždy na vše sama. Mám ambasadorky, které mi pomáhají s propagací a testováním produktů. Mám kamarádky, které mi dělají modelky. Mám psy, kteří mi dělají modely, když potřebuji fotit narychlo. A mám kamarády fotografy, kteří jsou vždy ochotní fotit mé produkty. To ale neznamená, že pro mě všichni tito lidé dělají vše zadarmo, aby si někdo nemyslel.

No a kromě této práce musím přes den uklízet, vařit, starat se o psy a být kamarádka, dcera, sestra, vnučka, páníčka a manželka. Takže pokud vám někdy v 10 hodin večer nebo v poledne v neděli neodpovím na zprávu, nezlobte se a nemyslete si, že bych na vás kašlala. Jen občas potřebuji nepracovat. I když mě má práce velmi baví. Ale k tomu se dostanu až v tom dalším článku.

Doufám, že jsem někomu třeba rozšířila obzory a pokud máte někdo nějaký dotaz, neváhejte mě kontaktovat.

Tereza Marková

Vítejte na našem blogu

Vítejte na blogu, který je tvořen články mých ambasadorů a dalších autorů. Budeme rádi za přečtení.

Sledujte Ascarya

Facebook stránka